Az elmúlt egy év során többször is az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy szerepelhettünk a magyarországi Glamour magazin különböző felületetin. Legutóbb egy videós interjú készült Nagy Noémival, a márka szívével és lelkével. Ezt, és az áprilisi lapszámban megjelent interjú bővített változatát szeretnénk bemutatni Nektek, amik tökéletesen kiegészítik egymást, és összefoglalják a márka és Noémi hitvallását. Fogadjátok szeretettel!

A júliusi videós interjú:

És a bővített anyag, amely tökéletes kiegészítésne a fenti interjúnak:

Jól érzi magát a bőrében!
Nagy Noéminek, a Prieston márka tervezőjének esze ágában sincs csak azért megtenni bármit is, mert azt mások elvárnák Tőle. Szeret a saját szabályai szerint élni, és nem fél pimasz véleményvezérré válni, ha az önelfogadásról van szó! A márka legmeghatározóbb kampányáról, és a női vállalkozók megpróbáltatásairól mesélt nekünk.

Manapság saját vállalkozásba kezdeni a divat világában nem egyszerű, Te mégis bele vágtál, méghozzá elég fiatalon. Mi hajtott?

Abban, hogy saját vállalkozásom legyen leginkább az motivált, hogy szeretek a magam ura lenni. Tudtam, hogy beszorítva egy hagyományos rendszerbe képtelen lennék működni. Sokszor még a kora reggeli felkelés sem megy, így számomra elengedhetetlen volt olyan megoldást találni, ahol majd én oszthatom be a saját időmet. Persze így utólag néha azt gondolom, lehet, hogy mai fejjel másként csinálnám. De aztán rájövök, ha megpróbáltam volna elszegődni egy divatcéghez, mint tervező, és átlátom ennek a szakmának és a saját vállalkozásnak a nehézségeit, lehet, hogy sose mertem volna belevágni.

Mennyire nehéz női vállalkozónak lenni?

Egyáltalán nem egyszerű, sokszor a férfit keresik egy sikeres nő mögött, nem hiszik el, hogy egyedül is képesek lehetünk felépíteni valamit. Emellett elvárás, hogy határozott legyek, de ugyanakkor tartsam meg a nőiességem. Főként a férfiakkal nehéz tárgyalni, hiszen ők kevésbé vesznek komolyan egy nőt, pláne, ha az adott nő fiatal és még mellé csinos is. Az ilyen szituációkban nagyon oda kell figyelni arra, hogy ne helyezd előtérbe a nőiességed, de ugyanakkor ne válj túl maszkulinná se, hiszen a férfiak ezt sokkal inkább vélik erőlködésnek, mint határozottságnak, így könnyen nevetség tárgyává válhatsz a szemükben. A kettő közötti egyensúlyra kell rálelni, ami néha piszkosul nehéz!

Mesélj a márkáról! Milyen egy vérbeli Prieston nő?

Nem fél önmaga lenni, nem foglalkozik mások véleményével, imád élni, és szereti az élvezeteket! Szöges ellentéte annak, amilyen képet lefestenek a mai társadalmi elvárások! Imádom a luxust, legyen szó az élet bármely területéről, és ezt vállalom is! Nem állítom be magam másnak, nem próbálom eljátszani Teréz anyát, vagy a világ legszuperebb anyukáját. Önmagamat adom, és ez tükröződik a kollekcióimon is.

Ehhez az életfelfogáshoz köthető a My Body My Rules kampányod, ami mára szinte egybeforrt a márkával is, és egyfajta szlogen szerepet tölt be!

Abszolút! Az évek előrehaladtával szükségét éreztem egy szlogennek, ami márka azonos, vagyis önazonos, így pattant ki a fejemből a My Body My Rules, amiben talán azt szeretem a leginkább, hogy számtalan módon értelmezhető. Sokak számára a testi adottságok elfogadását jelképezi, számomra azonban ennél sokkal több! Nem titok, hogy szeretek a saját szabályaim szerint élni, és nem viselem jól, ha megpróbálnak keretek köré szorítani. Félreértés ne essék, nem vagyok lázadó, szerintem teljesen normális keretek között élem az életem. Azonban rengetegszer tapasztaltam már meg, hogy az emberek mennyire rosszindulatúak, irigyek, és pletykások tudnak lenni. Megmondják azt, hogy milyennek kéne lennem, hogyan kéne viselkednem, mint kisgyerekes anyuka, mint tervező vagy éppen, mint nő! Én pedig nagyjából egyikkel sem értek egyet!

Összegezve akkor mi az üzenete ennek a szlogennek?

Az, hogy mindenki hagyjon engem békén! Nyílván én tudom azt a legjobban, hogy nekem mi a jó! Ez vonatkozik arra, hogy milyen ruhát vehetek fel, milyen a nemi identitásom, ha szoptatni akarok, akkor ne akarjanak róla lebeszélni, ha nem tudok szoptatni, akkor ne éreztessék velem, hogy emiatt rossz anya lennék. Ne szóljanak bele abba, ha én bölcsödébe szeretném adni a gyermekemet. Egyszerűen csak hagyjuk élni egymást, és ne akarjunk megfelelni mások elvárásainak!

Te mennyire tudod ezt megvalósítani mind a magánéletedben, mind a vállalkozásodban?

Érdekes dolog ez, mert úgy érzem, hogy a magánéletemben abszolút sikerült megvalósítanom, és eszerint élni a mindennapjaimat. A szakmai oldala már sokkal bonyolultabb ennek, hiszen gyakran előfordul, hogy szívesen realizálnék egy meghökkentő, de ízléses kampányt, ami igazán figyelemfelkeltő. Azonban gondolnom kell arra, hogy mások sokkal konzervatívabbak, és negatív visszhangja lenne az adott üzenetnek. Emiatt kénytelen vagyok a véleményem szerint nagyon ütős kampányokat a fiókba tenni. Persze mindezek ellenére nem áll távol tőlem a provokáció, és a határok feszegetése, de úgy érzem, Magyarország még nem készült fel arra, hogy azokat a bizonyos korlátokat átszakítsam.

Ha jól tudom, a legújabb kollekciód középpontjában is erősen a provokáció áll!

Az idei év hatalmas fordulópont mind a márka, mind a saját életemben. Rengeteget dolgoztunk a csapatommal azon, hogy összeállítsunk egy olyan kollekciót, mely méltó beharangozója lehet az új irányzatnak. A Prieston Love-ban pontosan az a pimaszság és merészség jelenik meg, amit már régóta szerettem volna kifutóra vinni, és teljesen új formában tudja majd hirdetni a My Body My Rules-t! Egy sokkal fiatalosabb iránynak szánom, aminek minden egyes darabja reflektál a világban történő eseményekre, és egyfajta fricskát mutat a társadalmi elvárásokra. Számos újdonsággal kecsegtet majd az új vonal, mint a márka első férfi kollekciója, vagy a projektbe bevont emberek.

A printeken megjelenő női karakter Téged ábrázol. Ezt sokan egoizmusnak, nagyképűségnek titulálhatják. Nem félsz a rosszalló megjegyzésektől?

Sosem féltem a szurkálódó, bántó kritikáktól, hiszen pontosan ez a márka és a szlogen lényege. Szeretem magam, remek viszonyban állok önmagammal, és mindenkinek így kéne tennie! Ez a grafika százszázalékban én vagyok, így tökéletesen önazonos, tehát pontosan az, ami a márkát képviselni tudja! Imádom minden egyes pixeljét! Kislánykorunktól kezdve azzal szembesülünk, hogy nőként legyünk mindig szerények, szófogadók és csendesek. Engem meg pontosan ezek nem jellemeznek! Ha egy nő karizmatikus és magabiztos, az visszatetszést és nagyképűséget ébreszt az emberekbe, míg, ha egy férfi bír ilyen erényekkel, akkor ő lesz a követendő példa!?

Milyen újdonságokra számíthatunk még Tőled?

A következő időszakban nagy fába vágom a fejszém, ugyanis nem egy projekt kapcsán ki kell mozdulnom majd a komfort zónámból, ami egyszerre izgalmas és ijesztő is. Szerencsére remek emberek állnak minden egyes terv megvalósítása mögött! Reményeim szerint egyre nagyobb hangsúly helyeződik a megújult stúdiónkra, és más területeken is kipróbálhatom magam, mint női vállalkozó, például új szerepben állok majd kamera elé! Emellett a csapatommal szeretnénk továbbra is minél több tehetséges fiatalt felkarolni, illetve támogatni, nem csak a divatszakmán belül, éppen ezért elindítottunk egy Galéria projektet, ahol kortárs festő- és fotóművészek munkái lesznek megtekinthetők! Mind az új márka, a Prieston Love, mind a tőle független projektek kapcsán rengeteg újdonságra számíthattok majd!

Ha jól értesültem más tervezőkkel és szakmabeliekkel is szeretnél majd együttműködni! Ez bátor lépés, tekintve a szakma zártságát.

Én sose álltam úgy a tervezéshez, hogy az csak és kizárólag az enyém, hiszen a stúdiónkban is több márka van egyszerre jelen, így kikerülhetetlen, hogy megosszuk egymással a tapasztalatainkat, információinkat, kapcsolatainkat. Nem csinálok ebből presztízskérdést, nekem az a véleményem, hogy Magyarországon amúgy is annyira gyenge lábakon áll a divatszakma, hogy egymás segítése és támogatása lenne a cél! Tehát a válaszom, igen, szeretnék rengeteg tehetséges emberrel együttműködni a jövőben, és alkotni valami igazán menőt és maradandót!

Szeretettel,
Prieston Team